Espais de joc

Juga-la ofereix un espai de joc motriu i sensorial per a infants i les seves famílies, on podran viure un temps exclusiu de dedicació mútua a través del cos i del moviment.

La primera infància és una franja d’edat on el niu familiar és el pilar bàsic pel desenvolupament sa dels infants. Es tracta d’un moment molt delicat on es construeix la base de la personalitat humana i la seguretat en un mateix i en la pròpia vida de la mà d’aquest primer vincle amb les figures de referència més propera.

En els inicis de la vida l’infant depèn d’aquest adult i amb el seu acompanyament va construint la seva autonomia corporal, emocional i mental. És una conquesta que es va realitzant molt a poc a poc i on es fonamenta el benestar personal. És per això que l’espai de joc aposta per construir un espai familiar d’acompanyament a l’infant i la família i així poder donar un lloc assegurador per aquesta relació, pel desplegament de les necessitats de l’infant i per recolzar el saber fer dels adults que l’acompanyen.

L’espai de joc és una proposta necessària en el cotext social actual. Una proposta amb l’esperit d’enfortir el desenvolupament harmònic de les persones i les seves relacions.

 

 

Ofereix:

  • Un espai adequat a les necessitats dels infants.

El món que habitem està dissenyat per adults, i sembla que van en detriment els ambients socials que afavoreixen el ric desenvolupament dels infants.

Per enriquir la interacció dels infants amb el seu entorn cal oferir-los espais adequats a les seves necessitats maduratives. S’ofereix un espai a mida dels petits perquè aquests hi trobin el que necessiten i els grans prenguin consciència d’aquest fet.

  • Recuperar el valor del joc

El joc és l’expressió lliure de l’infant, a través de la qual es manifesta, es relaciona i elabora les seves pròpies pors i angoixes. A través del joc l’infant aprèn, comprèn i creix.

Oferir un espai de joc és prendre consciència del valor d’aquest per al desenvolupament infantil.

  • Gaudir un temps de joc compartit entre pares/mares i fills

Vivim en un temps accelerat i ens costa trobar els moments per baixar al ritme dels infants i prendre’ns un temps per compartir. L’espai de joc pretén oferir un marc per propiciar aquest encontre.

És un espai setmanal on durant una hora i quart l’adult desconnecta de totes les seves responsabilitats per centrar la mirada i la seva atenció a la relació amb l’infant. Es tracta d’un temps d’EXCLUSIVITAT on tant l’adult com l’infant poden gaudir de la presència absoluta l’un de l’altre. Aquest moment representa un temps de benestar que enriqueix el vincle entre ells dos i els dóna una oportunitat de gaudir del joc entre ells en un entorn que els cuida i està preparat per afavorir el seu contacte i relació.

  • Acompanyar el procés de la criança i potenciar el saber fer de les famílies

La criança és un procés on les famílies d’avui en dia es troben molt desamparades. El traspàs generacional i el compartir les diferents angoixes d’aquests procés s’està perdent, l’espai de joc vol oferir un espai on acompanyar a les famílies retornant-los la responsabilitat com a primer nucli educatiu i seguritzant-los en els seus propis recursos.

Mitjançant aquest itinerari es crea un temps de plaer per a infants i famílies que potencia el seu desenvolupament integral i els dóna eines per viure el dia a dia de la seva relació.

La família és el primer nucli educatiu. Els pares i les mares són els responsables de l’educació dels seus fills, és per això que  va adreçat a famílies i infants. L’infant pertany al seu sistema familiar i  acollir-lo a ell és també acollir la seva família en aquest mateix procés.

L’espai de joc els possibilita poder jugar amb els seus fills, però també observar-los i acompanyar-los en el seu procés de desenvolupament. Els adults poden observar com l’infant es desplega en un entorn concret; amb quins reptes s’afronta, quines són les expressions motrius i emocionals de l’infant, les capacitats i dificultats amb què es troba en el joc, en la relació amb els altres i també en la seva pròpia relació. L’adult també pot veure’s a ell mateix en com es mou en acompanyar l’infant en aquell moment. I des d’aquesta doble observació compartir la vivència amb el grup i amb l’acompanyament d’una professional.

  • Potenciar el teixit social

Som éssers socials i necessitem compartir amb l’altre per sobreviure i realitzar-nos. L’espai de joc  és un marc on infants i famílies poden compartir amb d’altres infants i famílies. Compartir per al propi plaer de compartir i compartir per aprendre, ser escoltat i créixer.

GRUPS DE JOC EN MARXA:

Una mostra d’una sessió en imatges:

Experiència aula Pikler

Experiència aula Pikler amb famílies

Espai de joc a la Caseta amb infants de 2 a 6 anys

Oferim aquesta proposta a la província de Barcelona descentralitzada i a la Catalunya central. Si estàs interessada en oferir aquest espai posa’t en contacte amb Vetllant la infància.

Des dels ajuntaments com a servei a la petita infància: dins l’Espai Nadó, com a extraescolars dins les Llars d’Infants o escoles i a qualsevol centre interessat.